Felicitare cu motiv tradițional: Primăvară, bun venit!
Păsările au fost dintotdeauna prezente în viața românilor, atât cele din gospodărie, cât și cele zărite sau auzite în natură. Cu o simbolistică bogată, este firească prezența frecventă a păsărilor în folclorul românesc, inclusiv sub forma motivelor aviare reprezentate pe vestimentație sau pe obiecte de uz casnic.
Primăvara, anotimp al renașterii naturii, este și perioada când păsările își fac mai accentuată prezența, cele călătoare întorcându-se din țările calde. Este și vremea ritualurilor de împerechere, cu triluri care se aud din senin și cu diferite gesturi specifice. Adesea, în ornamentica tradițională românească, păsările sunt reprezentate câte două, față în față. Este în primul rând o alegere estetică, simetria contribuind la echilibrul compoziției, dar nu putem să nu ne gândim că, în unele cazuri, creatorul popular a avut în vedere și ideea de cuplu.
Plecând de la acestea, ne-am gândit să concepem și să realizăm o felicitare de primăvară cu motive aviare românești.
Pasărea pe care am desenat-o vectorial în acest scop este după un model popular prezent în cartea „Ornamentul în arta populară românească” de Tancred Bănățeanu și M. Focșa:
pusă la dispoziție sub licență Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0.
Modelul de felicitare pe care l-am conceput este din carton în mai multe straturi, unele elemente fiind decupate:
Cartonul galben are textură de pânză, ceea ce imprimă ansamblului un aspect rustic. În contrast, cartonul purpuriu, neted, dă o notă de eleganță. Punctul literei i a devenit, simbolic, soarele primăverii:
Culorile elementelor principale se regăsesc pe ramă, pentru a da coerență ansamblului. Culorile le-am ales în ton cu anotimpul.
Primăvară, bun venit!