Felicitare cu motiv românesc inspirată de Andy Warhol

Când te gândești la Andy Warhol, probabil imediat îți apare în minte seria de portrete ale actriței Marilyn Monroe. De fapt, este un singur portret, dar întotdeauna cu altă coloristică.

În folclorul românesc, cucul este unul dintre cele mai des întâlnite motive, încă din vremea geto-dacilor. Considerat o pasăre sacră, cucul este apreciat mai ales pentru cântecul său, căruia tradițiile îi acordă diferite semnificații de prevestire. Desigur, nu puteau lipsi nici reprezentările vizuale în diferitele forme ale artei populare.

Vorbim aici despre două spații culturale distincte. Deși nu par să aibă vreo legătură, am zis să experimentăm un cross-over.

Andy Warhol a fost interesat de celebritate ca fenomen încă din vremea când acesta abia începuse să ia amploare. În lucrările sale apar mai multe celebrități și am putea crede că a încercat să transfere acest statut lucrărilor sale. Dar dacă urmărim întreaga sa creație artistică, vom observa spiritul critic la adresa societății. Așadar, nu a elogiat celebritatea, ci a încercat să ofere teme de meditație la adresa ei.

Marilyn Monroe a fost mai mult decât o vedetă de cinema. Prin sfârșitul ei tragic, a devenit un subiect obsesiv pentru Andy Warhol. Renumita serie de lucrări este realizată prin serigrafie. Practic, este același portret, dar peste care a aplicat întotdeauna alte straturi de culoare. Aceste culori intense distrag atenția de la adevăratul om care a fost Marilyn.

Interesant este că și cucul are o soartă similară. Este o „celebritate” printre păsări, chiar sacralizat în anumite vremuri, atribuindu-se puteri magice. Toată lumea îi știe cântecul și că femela își depune ouăle în cuiburile altor păsări – dar cam atât. Adevărata pasăre rămâne într-o umbră misterioasă.

Ca și Marilyn, cucul este în primul rând o poveste. Se spune că începe să cânte de Buna Vestire, 25 martie, adică la începutul primăverii astronomice. Atunci i se dezleagă limba, pentru că a mâncat muguri.

În arta populară, cucul este printre cele mai cunoscute motivele aviare. Reprezentările sale sunt stilizate, primând valoarea de simbol.

O reprezentare din Basarabia:

cucul
Cucul
Creative Commons LicenseImagine vectorială realizată de Lucian Velea,
pusă la dispoziție sub licență Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0.

Plecând de la toate aceste observații, ne-a venit ideea să realizăm o replică la portretele pe care Andy Warhol le-a realizat cu Marilyn Monroe, dar având ca personaj cucul. Am păstrat cromatica, pe cât posibil, încercând să obținem o combinație de ornamentică tradițională și pop art.

felicitare dupa Andy Warhol 2

Plasarea păsărilor față în față este frecventă în arta populară românească și am păstrat acest specific.

Cu imaginea obținută am realizat o felicitare în format pătrat:

felicitare inspirata de Andy Warhol

Deși simplă ca realizare tehnică, felicitarea arară surprinzător de bine în realitate. În mod cert, ideea poate fi extinsă.

Ți-a plăcut articolul?

Dacă vrei să afli când mai publicăm un astfel de articol și nu te-ai abonat deja, o poți face chiar acum. Este gratuit și înseamnă mult pentru noi, ajutându-ne să continuăm.