Felicitare cu motiv fitomorf tradițional românesc

A fost o vreme când Pomul Vieții era un motiv foarte popular în cultura multor popoare, inclusiv pe meleagurile românești. De obicei se aplica pe covoare și scoarțe, dar și pe piese de mobilier, uși sau alte obiecte mari. Dată fiind popularitatea acestui motiv, creatorii populari au încercat să-l aplice și pe suprafețe mai mici. Spațiul fiind restrâns, motivul a fost mult simplificat, devenind mai degrabă o plantă decorativă în ghiveci.

În zilele noastre, astfel de motive fitomorfe se potrivesc minunat pe obiecte mici, cum sunt felicitările. Ca să testăm ideea, am realizat o felicitare cu un motiv tradițional românesc.

Motivul pe care l-am realizat vectorial în acest scop este inspirat de un model prezent în cartea „Ornamentul în arta populară românească” de Tancred Bănățeanu și M. Focșa:

motiv fitomorf traditional romanesc
Creative Commons LicenseImagine vectorială realizată de Lucian Velea,
pusă la dispoziție sub licență Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0.

Din acesta am realizat un șablon:

sablon-fitomorf-traditional-romanesc

Am decupat șablonul la cutter-plotter, din vinil slab adeziv. Apoi, l-am aplicat pe un carton texturat, cu tentă rustică.

sablon

În spațiul delimitat de șablon am ștampilat adeziv, apoi am pus praf de embosare roșu și verde.

materiale

Am scos șablonul:

embosare

Apoi am topit praful de embosat cu aer cald. Motivul fitomorf s-a integrat organic cu cartonul texturat:

motiv embosat

În spatele cartonului texturat am pus un carton satinat, puțin mai mare, de culoare roșie, pentru a forma un cadru elegant, asortat cu motivul fitomorf. Baza felicitării am realizat-o din carton alb cu inserții:

elementele felicitarii

Rezultatul final ne-a încântat!

felicitare

Ți-a plăcut articolul?

Dacă vrei să afli când mai publicăm un astfel de articol și nu te-ai abonat deja, o poți face chiar acum. Este gratuit și înseamnă mult pentru noi, ajutându-ne să continuăm.