Calea ocolită – semnificațiile unui motiv simplu
În ornamentica populară românească se găsesc o serie de motive spectaculoase, de mare efect estetic, cum sunt cele fitomorfe, dar și cu o simbolistică importantă, comună mai multor popoare, cum este, de pildă, Pomul Vieții. Există însă pe toate tipurile de creație populară motive simple din punct de vedere morfologic, care nu atrag atenția, plasate adesea în cadrul unui model mai amplu, dar care sunt purtătoare de sensuri și simboluri deosebite.
Format dintr-o simplă linie ondulată sau frântă, motivul numit „calea ocolită” este reflectarea concepției creatorului popular despre viață, iar sensurile multiple pe care le conține fac trimitere la gândirea și cunoașterea acestuia. În funcție de zonă, de tipul de creație pe care apare și de imaginația creatorului, motivul se regăsește sub mai multe denumiri: cale rătăcită, cale încurcată, drum pierdut, cărare pierdută, cale șerpuită, calea laptelui, râu și altele. Indiferent de nume, motivul simbolizează destinul omului, drumul necunoscut pe care acesta îl parcurge în viață, dar și scurgerea timpului spre eternitate.
Pe piesele vestimentare, motivul este întâlnit adesea în decorul iilor și cămășilor din toate zonele. În „Ornamentica tradițională comparată”, Nicolae Dunăre menționează că motivul este prezent cu denumirea căliță ocolită pe cămășile din Țara Hațegului, iar ca șuvoi sau șuvoiaș în Țara Vrancei și în zona Buzăului.
În cusăturile pieselor vestimentare, pe ștergare, fețe de masă sau de pernă, modelul a fost extins cu diverse motive vegetale, devenind cale ocolită cu pupi (muguri, de obicei simbolizați prin puncte) sau cale ocolită cu flori (uneori florile acoperind calea, dar urmându-i traiectoria).
pusă la dispoziție sub licență Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0.
Pe țesături, calea ocolită apare ușor diferită față de cea de pe cusături, din imposibilitatea de a reproduce linia ondulată, aceasta fiind o linie frântă, fapt ce a făcut ca motivul să fie confundat cu un altul, la fel de frecvent, dinți de lup sau dinții fierăstrăului. Pe covoare și scoarțe din toate zonele țării, motivul se regăsește pe tot câmpul ornamental – de exemplu în cazul țesăturilor cu modele geometrice din Maramureș sau ca ancadrament al altor modele, florale sau antropomorfe, pe cele din sudul țării și Moldova.
Pe creațiile ceramice, motivul căii ocolite este dispus pe bordura blidelor, încadrând un model floral, aviar sau solar, pe gâtul sau la baza carafelor și ulcioarelor sau pe figurine, uneori completat de puncte.
Calea ocolită este un motiv folosit și la decorarea lemnului, pe stâlpi, piese de mobilier sau obiecte de uz casnic. Marius Constantin Nistor, în „Ornamente și motive în arta decorării lemnului”, notează: „Motivul căii rătăcite are în structura morfologică derivate din spirale (reprezentări ale principiilor diurne și solare) sau din meandru (stabilirea legăturii cu nocturnul și principiile selenare sau spațiile subterane).”
În decorul ouălor încondeiate, calea rătăcită este un motiv des întâlnit, de mare efect estetic, folosit ca model de sine stătător, dar și pentru a delimita o anumită zonă din câmpul ornamental. În credința populară semnifică drumul pe care rătăcesc sufletele celor morți înainte de a fi botezați sau ale celor care n-au avut lumânare la căpătâi în ceasul morții. Viorica Carciga, în lucrarea „Ouăle încondeiate. Simbol și tradiție”, afirmă despre calea rătăcită că este unul dintre cel mai vechi motive ornamentale și reprezintă „drumul necunoscut al omului prin timp și al timpului prin eternitate”.
Simplu, uneori trecând neobservat în decorul mai amplu al unei creații populare, motivul căii rătăcite spune povestea omului trecător prin viață și timp.
Mihaela
1 aprilie 2021 @ 15:39
Calea ocolita ar putea fi calea efectiva, reala pe care merge fiecare om in cursul vietii sale. De ce ocolita? Pentru ca doar astfel invata. Viata e o scoala iar la scoala trebuie sa mergi in ordine de la clasa I-a pana la …cate clase or fi, nu conteaza numarul. Calea directa e rezervata unui numar redus de oameni, cei care au atins in alte vieti anumite nivele spirituale. Doar daca admitem aceasta ipoteza, si anume ca avem mai multe vieti, atunci putem vorbi de cale directa si cale ocolita.