Început de drum

Fiecare țară are simbolurile ei culturale, mai vechi sau mai noi. Ele transmit mai mult chiar decât numele țării pe care o reprezintă.

Unele dintre cele mai valoroase simboluri pentru noi, românii, sunt motivele tradiționale românești – fie că sunt pe țesături, pe lemn, pe ceramică. Când intri într-un târg de artizanat sau într-un muzeu de artă populară, simți imediat spiritul românesc. Chiar și străinii îl simt; de fapt, unii dintre ei s-au îndrăgostit astfel de România.

Lumea se schimbă și, treptat, majoritatea obiectelor pe care motivele românești sunt aplicate tradițional ies din uzul cotidian. Poate doar iile mai fac o excepție clară.

Întrebarea este: Vrem ca motivele românești să fie doar pe piese de muzeu și, cel mult, să ajungă în casa noastră ca suvenir turistic?

Noi, la Asociația Culturală Citatepedia, credem că ar fi păcat. Trebuie să existe o variantă mai bună.

Așa că am luat taurul de coarne și am conceput proiectul „Cercetare pentru valorificarea motivelor tradiționale românești în creații moderne”.

Așadar, pornim la drum. Și sperăm să vă alăturați nouă în această călătorie extraordinară, în care vom explora noi căi de a utiliza motivele tradiționale românești. Poate că sunteți pasionați de crafting și vă vom fi sursă de inspirație. Poate vi se par interesante motivele tradiționale și doriți să aflați semnificațiile lor. Sau poate vă plac creațiile inedite și doriți să vă bucurați de ceea ce facem. Oricare ar fi motivul, va fi o mare bucurie să vă avem alături.

Nu vom încerca să reproducem obiecte tradiționale – sunt deja meșteri care o fac minunat. Vom căuta însă noi suporturi pentru motivele românești, dar și soluții potrivite pentru punerea în practică prin tehnologii moderne, în mare parte digitale.

Această combinare a tradiționalului cu modernul poate părea o contradicție. Dar motivele românești sunt perene. Ele au anumite caracteristici și urmăresc anumite concepte care definesc stilistic câteva ramuri distincte. Doar produsele pe care sunt aplicate se schimbă după vremuri.

Privind la ce se întâmplă prin alte părți, putem vedea că și alte popoare au aplicat aceeași idee. Motive tradiționale grecești, scandinave, mexicane, japoneze etc se regăsesc cu succes pe o varietate de creații moderne.

Pe măsură ce lucrăm la proiect, vom documenta totul pe acest blog. Vom explica caracteristicile și semnificațiile motivelor românești. Vom prezenta produsele demonstrative pe care le realizăm. Vom spune clar ce a mers bine și ce nu. Totul pentru ca cei ce cred în această idee și ne vor călca pe urme să aibă mai puține dificultăți.

Să trecem la treabă!

Ți-a plăcut articolul?

Dacă vrei să afli când mai publicăm un astfel de articol și nu te-ai abonat deja, o poți face chiar acum. Este gratuit și înseamnă mult pentru noi, ajutându-ne să continuăm.