Felicitare de 8 Martie cu motiv vâlcean și mărțișor

Ziua Internațională a Femeii este sărbătorită în toată lumea pe 8 martie, începând din 1975. La bază, are un puternic rol social, având menirea de a aminti de lupta femeilor pentru drepturile lor.

Însă în România, în lipsă de altceva, a devenit un motiv de celebrare a femeii în general. Activitățile școlare organizate cu această ocazie au făcut ca 8 Martie să fie asimilată de facto cu Ziua Mamei. Și cum până în 1990 nu știa mai nimeni pe la noi de Valentine’s Day, iar Dragobetele era pus într-o mare umbră, Ziua Femeii a devenit și un prilej pentru un bărbat de a-și arăta afecțiunea pentru femeia din viața lui.

Noi sărbătorim 8 Martie realizând o felicitare cu motiv tradițional românesc. Cum suntem în cele 12 zile în care se dau mărțișoare, împodobim felicitarea cu un mărțișor realizat manual.

Motivul l-am extras de pe râurile unei ii vâlcene, așa cum este prezentat în cartea „Cusături populare românești din diferite județe” de Maria Panaitescu. L-am realizat în format vectorial prin trasare.

Creative Commons LicenseImagine vectorială realizată de Lucian Velea,
pusă la dispoziție sub licență Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0.

Dat fiind că are un aspect care duce spre Art Deco, ne-am gândit că ar arăta bine cu auriu pe un fundal închis. Așa că l-am trasat cu plotterul pe un carton bleumarin.

Posibilă problemă
În anumite situații (de exemplu, pe carton mai lucios), trasarea poate da rateuri.
Soluție
Dacă trasarea nu a ieșit foarte bine, poate fi repetată, fără a scoate cartonul din plotter. A doua trasare va trece peste prima, completând porțiunile lipsă. Chiar este mai bine ca trasarea să se facă de două ori oricum, pentru că efectul devine mai accentuat.
Posibilă problemă
Lipsă plotter.
Soluție
Cu răbdare și ceva cunoștințe de geometrie, motivul poate fi trasat cu rigla și un pix (preferabil cu aspect metalic, ori cu glitter). Varianta cea mai simplă este printarea motivului.

Mărțișorul a fost realizat din pastă modelatoare cu uscare la aer și acoperit cu vopsea roșie metalizată. Celelalte componente nu prezintă dificultăți tehnice.

Cartonul auriu a fost ales în ton cu linia aurie trasată. Cartonul roșu completează natural trioul.

Problemă
Cartonul roșu metalizat e minunat, dar cum mai scrii un mesaj la interior?
Soluție
Simplu: punem la interior o hârtie autoadezivă, decupată într-o formă elegantă.

Și iată-ne ajunși la rezultatul final:

La mulți ani tuturor doamnelor și domnișoarelor!

Ți-a plăcut articolul?

Dacă vrei să afli când mai publicăm un astfel de articol și nu te-ai abonat deja, o poți face chiar acum. Este gratuit și înseamnă mult pentru noi, ajutându-ne să continuăm.