Cale ocolită cu pupi pe brățară și cercei
Dintre motivele simple întâlnite în arta tradițională românească, probabil cel mai frecvent este calea ocolită. De fapt, în formele sale de bază, motivul este unul universal, diferind doar semnificațiile. Pentru român, reprezintă mai ales traseul sinuos al vieții.
O variantă puțin mai aparte este calea ocolită cu pupi. În acest caz, calea devine mai degrabă o ramură nesfârșită, de-a lungul căreia apar stilizați pupi (adică muguri). Interesant este că semnificația nu se schimbă esențial, chiar dacă motivul s-a transformat în unul fitomorf.
Bijuteriile au un spațiu destul de limitat pentru aplicarea unor ornamente. Asta face ca acestea să fie adesea simple, compensând însă prin semnificații, coloristică, detalii inedite etc. Calea ocolită cu pupi ni se pare un motiv potrivit în acest sens. Așadar, am zis să vedem cum arată concret.
Pentru a folosi ca bază o brățară din lemn, sunt necesare câteva operațiuni preliminare. În primul rând, brățara trebuie șlefuită, pentru a elimina asperitățile. Apoi, trebuie aplicat un strat de grund, pentru a crește aderența și a evita scorojirea vopselei. Apoi se aplică mai multe straturi de vopsea – în cazul nostru, vopsea acrilică mată, ivoriu (culoarea fildeșului). Procesul este destul de laborios, deoarece după fiecare operațiune este necesar un timp de uscare, iar brățara nu poate fi acoperită integral deodată, pentru că are nevoie să se sprijine pe o porțiune uscată.
Prin șmirgheluire peste vopsea, am obținut un aspect de os vechi.
Calea ocolită am realizat-o din vinil mat, o nuanță de roșu. Soluția permite aplicarea motivului chiar și de către un executant care nu are talent la pictură.
Brățara este bombată, dar fiindcă motivul este aplicat central și are spații spre margini, nu a ridicat mari dificultăți la aplicare.
Calea ocolită arată bine, asemănător unei linii trasate cu vopsea, dar elementul de atracție sunt pupii. Aceștia au fost realizați cu vopsea 3D, având aspect de platină.
La final, brățara a fost acoperită cu lac satinat, atât pentru protecție, cât și pentru un aspect mai prețios.
Dat fiind că suntem încântați de rezultat, am zis să realizăm și un set de cercei asortați. Desigur, procedeul este similar, dar forma cerceilor a ridicat altfel de dificultăți la grunduire și vopsire.
Iată și setul complet: