Surse de documentare asupra portului popular din Transilvania

Ornamentica portului popular românesc fascinează orice privitor cu varietatea, bogăția și frumusețea motivelor ce o compun. Particularitățile regionale, odată descoperite, oferă o perspectivă mai amplă asupra creației tradiționale din domeniul vestimentar și modului în care universul spiritual și social al creatoarelor tradiționale se reflectă în aceasta.

Transilvania a avut o istorie tumultuoasă, în care semnificația termenului a fost de multe ori ajustată. În sensul cel mai strict, este Ardealul. La nord este Maramureșul, la nord-vest Crișana, iar la vest Banatul. Cel din urmă este actualmente o parte în România și o parte în Serbia, ceea ce îi dă o personalitate regională mai aparte. Totuși, în sens mai larg, toate aceste regiuni sunt Transilvania, ca una dintre treimile României.

De-a lungul secolelor, Transilvania a fost supusă la numeroase presiuni socio-culturale. Pe lângă populațiile de sași și secui transmutate forțat din interese politice, aceste meleaguri au fost străbătute de celți, de romani și de popoarele migratoare, dominate politic de austrieci și de maghiari. Toate acestea au influențat cultura populară, inclusiv vestimentația, care a devenit mai occidentală și interculturală. Toate acestea și multe altele fac documentarea portului popular din Transilvania foarte interesantă.

Vezi tot articolul