Mărțișoare cu motive tradiționale românești
Mărțișorul este una dintre cele mai populare sărbători din România și Bulgaria. Originile sale se pierd în timp, cu mii de ani în urmă.
În prezent, Mărțișorul este asociat cu venirea primăverii. Dar să nu uităm că, de fapt, încă din antichitate, prima zi a anului era în martie. Chiar dacă romanii l-au mutat pe 1 ianuarie, era o chestiune formală, pentru că oamenilor obișnuiți li se părea mai natural să se bucure de un nou început odată cu înviorarea naturii. Moda Revelionului sărbătorit pe 31 decembrie a apărut în Franța, prin secolul al XVIII-a. S-a răspândit în lume prin intermediul boierimii și aristocrației. În România a ajuns abia la începutul secolului XX. Obiceiurile populare românești au fost translatate cu două luni mai devreme, dar au rămas ancorate simbolistic tot de începutul primăverii, chiar dacă uneori mesajul nu mai are sens (de exemplu, „Plugușorul”).
Doar Mărțișorul a rămas la locul lui. A avut norocul să fie strâns legat de luna martie prin denumire. Așadar, mărțișoarele sunt practic daruri de an nou, cu valoare de talisman.
Vezi tot articolul